Over mij

Eerdere pogingen waren mislukt. Ik wilde al jaren een boek schrijven, maar ik had geen idee hoe ik dat zou moeten doen. Soms schreef ik willekeurige fragmenten op papier. Emoties onder woorden brengen. Een andere keer was ik heel filmisch een scene aan het beschrijven, maar er gebeurde niet echt iets spannends. Uit frustratie gooide ik alles weg om het na een tijdje weer op nieuw te proberen.

In 2005 besloot ik het anders aan te pakken. Deze keer wilde ik echt een enorm sterk verhaal bedenken. De hoofdpersoon moest van het papier afspringen. Ik verzon het personage Lara Jade. Niet Jade als achternaam, maar als tweede voornaam. Een achternaam had ik nog niet. Lara kwam van Lara Croft. Jade uit Het Geboortegraf van Tanith Lee. Ik verzon haar hele verleden en mijn fantasie sloeg op hol bij alle uitdagingen waarmee zij te maken zou krijgen. Jemig, wat kreeg ik hier ineens een hoop energie van.

Ik liep weer vast…

Het verhaal had geen kop en geen staart. Ik had Lara heel goed uitgewerkt, maar alle andere personages waren nog platter dan karton. Alles wat ze meemaakte was spannend, maar ik had geen motief en de drijfveren van de ‘bad guys’ ontbraken. En dus legde ik mijn manuscript opzij. Er stonden al zo’n 30.000 woorden op papier, maar het was prut. Hele grote prut. Dit drama herhaalde zich nog een paar keer. Soms zaten er maanden tussen, soms jaren. Ik wilde schrijven, maar ik kon het nog niet.

Uiteindelijk heb ik in de zomer van 2020 besloten om mijzelf in te schrijven bij de Schrijversacademie. Een opleiding creatief schrijven met als specialisatie het thriller-genre. In augustus 2020 besloot ik Lara ook online aan te maken. Ik gaf haar een Facebookprofiel, een LinkedIn pagina en zelfs een eigen website. Hoeveel stokken achter de deur wil je hebben? De opleiding zou mij helpen met de technische vaardigheden. Het profiel van Lara zou mij hopelijk helpen om mij nog meer in te leven in het vrouwelijk hoofdpersoon uit mijn boek. Vanuit haar naam zou ik stukjes gaan schrijven en voorzichtig polsen hoe erop gereageerd zou worden. Daarnaast voelde het wel veilig om het niet onder mijn eigen naam te doen. Zo kon ik ook schrijven over hele persoonlijke dingen, zoals mijn jeugd als Jehovah’s Getuigen.

Het is nu 6 juni 2021. De opleiding aan de Schrijversacademie heb ik afgerond, zowel de basis als de thrillerspecialisatie. Wow, wat was dat leuk en leerzaam. En vanuit het Lara-profiel heb ik tientallen teksten op het internet gedeeld. Inmiddels weet iedereen dat ik, Dennis, erachter zit. Het blijft wel een soort van alter-ego en ze speelt nou eenmaal de hoofdrol in mijn thriller. Er is niemand anders die meer van haar weet dan ik. En… hoe stom het ook klinkt, als je iemand zo goed kent, dan gaat ze voor je leven.

Nog meer over Dennis?

Ik ben geboren op 26 april 1975. Opgegroeid in Rotterdam en momenteel woon ik in Amsterdam. Gelukkig getrouwd met de liefste vrouw van de wereld en ik voel mijzelf een trotste vader van een prachtige en lieve dochter. Naast al het schrijven ben ik als freelancer werkzaam in de IT.

En nu?

Ik ga hard verder schrijven. Ergens begin 2022 verwacht ik te debuteren. Tussendoor kan je op deze site of het profiel van Lara wel wat schrijfsels van mij voorbij zien komen.

Leuk dat je even hebt gekeken wie ik was.

-Dennis Biesma

ps. de foto hieronder is genomen in Val Thorens, begin 2020.